KAWA – Z MIŁOŚCI I ODPOWEDZIALNOŚCI

Wszyscy kochamy dobrą kawę. Jednak nie o sam jej smak nam chodzi. Ważne dla nas jest również to, skąd ta kawa pochodzi i w jakich warunkach była uprawiana. Jesteśmy rodzinnym przedsiębiorstwem i bardzo poważnie podchodzimy do tych kwestii. Każdego dnia staramy się o bardziej zrównoważone rozwiązania. Krok po kroku dążymy do tego, aby czuć było różnicę. Udaj się z nami w tę podróż. ​

Od ziarenka do filiżanki – bardziej zrównoważona radość z kawy:

Ponieważ ludzie zamieszkujący regiony uprawne i tamtejsza przyroda dużo dla nas znaczą.
Ponieważ każdy zasługuje na to, co najlepsze.
Wszystko się liczy, nawet poboczne tematy.

Program kawowy Tchibo. Ponieważ ludzie zamieszkujący regiony uprawne i tamtejsza przyroda dużo dla nas znaczą.

Nie jest Ci obojętne, co trafia do Twojej filiżanki? Nam również nie! Wszyscy dobrze wiemy, że dobra kawa nie uprawia się sama. Kryje się za nią ciężka praca. Zmiany klimatyczne oraz struktury rynku kawowego stawiają przed farmerami dodatkowe wyzwania. Z tymi wyzwaniami musimy się zmierzyć, jeśli chcemy nadal delektować się dobrej jakości kawą. Dlatego wyznaczyliśmy sobie cel:

do 2027 roku 100 % kawy będzie kupowane z odpowiedzialnych źródeł

zgodnie z metodą bilansu masy organizacji pożytku publicznego Enveritas.

Kawa pochodząca z odpowiedzialnych źródeł, to kawa uprawiana i sprzedawana w warunkach, które są zgodne ze społecznymi i ekologicznymi standardami. I właśnie dlatego stworzyliśmy nasz własny program kawowy, który realizujemy w wielu regionach, gdzie uprawia się kawę. A konkretnie:

Angażujemy się na rzecz sprawiedliwych wynagrodzeń dla farmerów i alternatywnych źródeł dochodu

Stwarzamy lepsze warunki do życia na miejscu

Wspieramy przyjazną dla środowiska uprawę kawy i opracowujemy rozwiązania przeciwko skutkom zmian klimatycznych

Gdzie wspieramy:

AKTYWNY PROGRAM KAWOWY

  • 1 = GWATEMALA

  • 2 = HONDURASIE

  • 3 = KOLUMBIA

  • 4 = BRAZYLIA

  • 5 = TANZANIA

  • 6 = WIETNAM

PROGRAM KAWOWY W OPRACOWANIU / NA ETAPIE PLANOWANIA

  • A = EL SALWADOR

  • B = PERU

  • C = ETIOPIA

  • D = KENIA

  • E = INDIE

Jak robimy to, co robimy:

Szyte na miarę: dla każdego kraju opracowujemy dopasowane programy? Dlaczego tak robimy? Ponieważ każdy kraj mierzy się z własnymi wyzwaniami, więc w ten sposób zdziałamy najwięcej.

Wspólnie: działamy lokalnie wspólnie z farmerami, silnymi partnerami i organizacjami pożytku publicznego. Wspólnie znajdujemy najlepsze rozwiązania.

Transparentnie: nasza praca opiera się na niezależnych analizach organizacji pożytku publicznego Enveritas. Dzięki temu lepiej rozumiemy lokalne wyzwania i możemy skutecznie na nie reagować. Organizacja Enveritas mierzy również postęp naszych projektów – dzięki temu możemy stale rozwijać nasze programy.

Oprócz naszych własnych programów i naszej bezpośredniej współpracy z farmerami stawiamy również na znane certyfikaty naszych kaw, np. znaki jakości Bio, Fairtrade i Rainforest Alliance.

Więcej informacji na temat znaków jakości i kryteriów certyfikacyjnych znajdziesz na następujących stronach internetowych:

Fundacja Maxa i Ingeburg Herzów: Bo każdy zasługuje na to, co najlepsze.

Każdy powinien żyć ze swojej pracy na przyzwoitym poziomie. Takiego zdania jest również fundacja „Max und Ingeburg Herz”, która finansuje różne projekty w Etiopii i Ugandzie. Wszystkie działania mają jeden cel: poprawić na stałe warunki życia i wynagrodzenia producentów kawy.

Jak to działa? Z pomocą ogranizacji HereWeGrow oraz lokalnych partnerów. Zgodnie z poniższym mottem:

„Pojechać, pogadać, zrobić“ – w ten sposób stawiamy czoła lokalnym wyzwaniom.

Projekty realizowane współnie z Here We Grow i finansowane przez fundację

Projekty wspierają farmerów w Etiopii i Ugandzie dzięki szkoleniom, bezpośredniej pomocy finansowej czy inwestycji w konieczną infrastrukturę. Aby zmiany dotyczyły całego sektora, organizacja ta działa również na skali krajowej czy międzynarodowej.

Chcesz dowiedzieć się więcej o projektach? www.herewegrow.org/de/here

Wszystko się liczy, nawet poboczne tematy: nasze rozwiązania opakowaniowe

Tak dużo, jak to konieczne, tak mało, jak to możliwe. To jest nasze podejście w kwestii naszych opakowań. Jedno jest bowiem jasne, kawa lubi odpowiednie opakowanie, które chroni jej aromat. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej oszczędzającyn zasoby, nieustannie pracujemy nad nowymi i innowacyjnymi rozwiązaniami.

Bardziej zrównoważone opakowania kawy? Oczywiście!

Im bardziej zrównoważone opakowanie, tym lepiej dla środowiska. Dlatego stale pracujemy nad innowacyjnymi opakowaniami i nowymi materiałami.

Zakupy bez opakowań?

Jak najbardziej!

Dodatkowo oszczędzamy materiał opakowaniowy. I właśnie dlatego wystarczy przynieść do naszego sklepu stacjonarnego własną puszkę do kawy i uzupełnić zapasy.

Do wielokrotnego użytku?

I nie tylko!

Nawet wtedy, kiedy jesteś w podróży, Twoją kawę na wynos oferujemy w przyjaznych dla środowiska kubkach wielokrotnego użytku. Możesz także przynieść własny kubek.