
Przepis na grzańca:
korzenne gorące napoje na Święta
Nadszedł adwent, czas na chwilę odpoczynku. Talerz ciasteczek, blask świec i filiżanka grzanego wina wprawią Cię w refleksyjny nastrój. Korzystając z naszych przepisów i porad, w łatwy sposób samodzielnie przygotujesz gorący napój. Dowiedz się, jakie rodzaje wina, przypraw i innych składników będą najlepszym połączeniem smaków i aromatów, jak uszlachetnić grzańca i jak stworzyć jego bezalkoholową alternatywę.
Samodzielne przygotowanie grzańca: odpowiednie wino
Podstawą dla dobrego grzańca jest dobre wino. To, czy wybierzesz czerwone, białe, mieszane, czy różowe, jest wyłącznie kwestią smaku. Ważna jest dobra jakość oraz wybór wina wytrawnego lub półwytrawnego. Idealne są wina owocowe, których aromat nie zgubi się pomiędzy typowymi przyprawami do grzanego wina. Kwasowość i zawartość garbników powinny być niskie, aby nie wpływały na smak napoju. Na przykład wina barrique nie nadają się na grzane wino: podczas dojrzewania w dębowych beczkach, w winie gromadzą się garbniki. Podgrzewanie wzmocniłoby i tak już wyrazisty smak garbników, co zepsułoby smak grzańca.
Odpowiednie odmiany wina do przygotowania czerwonego i białego grzańca
Wino nie musi kotować fortuny. Wino stołowe lub krajowe z niemieckich regionów winiarskich jest całkowicie wystarczające. Doskonale nadają się młode czerwone wina odmian Zweitgelt, Trollinger, Dornfelder i Lemberger. Pyszne grzane wino można przygotować również z Pinot Noir, Merlot lub Montepulciano. Jako podstawa białego grzanego wina sprawdzą się odmiany, takie jak Müller-Thurgau, Silvaner, Pinot Grigio i Riesling.
Jabłka i dodatki: trochę inny grzaniec
Śmiało próbuj alternatywnych rozwiązań. Wino różowe, jabłkowe lub gruszkowe oraz czerwone wina owocowe zapewnią przyjemne urozmaicenie. Wina porzeczkowe, rabarbarowe czy z czarnego bzu, doprawione typowymi przyprawami do grzanego wina, również doskonale wprowadzą Cię w świąteczny nastrój. Do owocowego grzańca doskonale pasują świeże owoce.
Jakie przyprawy powinny znaleźć się w grzańcu?
Grzaniec bez przypraw smakuje jak zupa bez soli. Na szczęście przyprawienie grzańca nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy sięgnąć do szafki z przyprawami. Według prostego przepisu, wystarczy kilka goździków, jedna lub dwie laski cynamonu i skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Tę mieszankę można dowolnie rozszerzać. W zależności od preferencji smakowych, można użyć wymienionych niżej przypraw, które nadadzą aromat zarówno wrzucone luzem do wina, jak i umieszczone w woreczku lub sitku do herbaty:
Ostre i cierpkie przyprawy do grzańca:
- imbir
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz brazylijski
- anyż gwiazdkowaty
Słodko-korzenne przyprawy do grzańca:
- nasiona kopru włoskiego
- kardamon
- kolendra
- kwiat gałki muszkatołowej
- wanilia
- jagody jałowca
Anyż lub anyż gwiazdkowaty - to różne rośliny - charakteryzuje się smakiem zbliżonym do lukrecji, za którym nie każdy przepada. To samo dotyczy kolendry. Niektórzy odczuwają jej smak, jako zbliżony do mydła - jest to uwarunkowane genetycznie. Najlepiej samemu spróbować!
Te składniki uzupełnią przepis na grzane wino
Im więcej zastosujesz przypraw, tym więcej należy wino posłodzić. W przeciwnym razie napój będzie zbyt cierpki. Oprócz cukru, miodu i syropu z agawy, do słodzenia stosuje się również dżemy i soki owocowe. W przypadku substytutów cukru należy zwrócić uwagę na jak najbardziej neutralny smak: na przykład stewia nie jest najlepszym wyborem ze względu na gorzkawy posmak. Pokrojone w plasterki pomarańcze lub cytryny dodadzą napojowi nutkę świeżości. Żurawina, rodzynki, borówki, czarne jagody, porzeczki, nasiona granatu, róży, kawałki jabłka lub gruszki, dodadzą owocowych akcentów, a o zapach zadbasz dodając kwiaty: dodaj do grzańca kilka płatków hibiskusa lub róży! Doskonałą ozdobą będzie kilka płatków migdałów. Dzięki tym składnikom można również udoskonalić gotowe, już przyprawione grzane wino. Ponadto: śmiało sięgaj po butelki z etykietą „Winzerglühwein“. Te produkty są z reguły dobrej jakości, ponieważ zgodnie z rozporządzeniem winiarskim można stosować tylko odpowiednio uprawiane winogrona - wynikiem czego jest czyste, zrównoważone wino.

Grzaniec z wkładką
Przepis na poncz
Dodając alkohol, z grzańca zrobisz poncz. Ale uwaga, jako podstawa grzańca z wkładką może służyć wino zawierające maksymalnie 12,5% alkoholu, w przeciwnym razie napój szybko uderzy do głowy. Jako alkoholowe dodatki o raczej cierpkiej nucie zalecane są brandy, wódki i grappy. Owocowo-słodką nutę zapewni ajerkoniak, rum, amaretto i cointreau. Jeżeli wolisz, by świąteczny poncz nie był zbyt mocny, zastąp część wina czarną herbatą. Jeżeli potrzebujesz wysokoprocentowego napoju, doskonałą alternatywą dla ponczu będzie grog - gorący koktajl z rumem i przyprawami. Nastrojową atmosferę stworzy Feuerzangenbowle - płonąca, nasączona rumem kostka cukru umieszczona nad naczyniem, powoli spłynie do ponczu urozmaicając przyjęcie grą światła. Przyciemnione, ciepłe oświetlenie w tle doskonale podkreśli wyjątkowy efekt wizualny. Fani kremowych drinków będą zachwyceni egg nog z jajek, mleka, alkoholu i cukru.
Przepis na bezalkoholowego grzańca:
Przyjemność bez ryzyka kaca
Grzaniec zawiera od 7 do 14,5% procent alkoholu i szybciej uderza do głowy niż alkohol serwowany na zimno. Ciepło powoduje lepsze ukrwienie narządów trawiennych, które dzięki temu lepiej wchłaniają alkohol. Wysoka zawartość cukru dodatkowo przyspiesza ten proces. Po wypiciu jednej filiżanki, zawartość alkoholu we krwi szybko może wynieść 0,3 promila. Kierowcy powinni zatem zachować szczególną czujność. Dla tych, którzy nie chcą pić alkoholu, idealnie sprawdzą się przepisy na bezalkoholowego grzańca. Bezalkoholowy poncz można łatwo przygotować zastępując czerwone lub białe wino w takich samych proporcjach sokiem winogronowym i czarną herbatą. Aby przygotować poncz w wersji dla dzieci, użyj herbat owocowych. Dodaj przyprawy do grzańca, plasterki pomarańczy lub inne owoce - gotowe! Jeśli lubisz, możesz również użyć soku jabłkowego, soku pomarańczowego, wiśniowego lub nektaru porzeczkowego i znaleźć swoją ulubioną mieszankę. Podczas przyprawiania obowiązuje zasada „mniej znaczy więcej”, aby nie przesadzić z bogactwem aromatów. Laska cynamonu, kilka goździków, anyż gwiazdkowy i dwie kapsułki kardamonu na litr ponczu stworzą idealnie doprawiony napój.
Cztery przepisy na grzańca:
klasyczny, z sokiem, bezalkoholowy i z owocami
Nabrałeś ochoty na filiżankę gorącego grzańca? Zapoznaj się z propozycjami blogerki Fabienne (www.freiknuspern.de) i wybierz coś dla siebie. Ekspertka kulinarna stworzyła dla Tchibo klasyczne czerwone grzane wino, grzane wino z cynamonem i jabłkami, poncz dla dzieci i grzane wino z czarnych jagód. Gorące napoje, podane na ozdobnych tacach i z ładnymi dodatkami, osłodzą trudy zimowych, nieprzyjemnych dni i ukoją nerwy.

Składniki na 4 porcje:
- 4 plasterki pomarańczy
- 2 owoce anyżu gwiazdkowatego
- 2 laski cynamonu
- 10 goździków
- 5 kapsułek kardamonu
- 100 g brązowego cukru
- 1 l czerwonego wina
- 1/2 pomarańczy
Wszyscy znają i kochają świąteczne grzane wino! Za klasyczny aromat tego napoju o intensywnej, czerwonej barwie odpowiadają typowe świąteczne przyprawy i lekko owocowa nutka pomarańczy. Najważniejszym elementem tego przepisu są typowe przyprawy do grzańca, w których skład wchodzi cynamon, anyż gwiazdkowaty, goździki i kardamon. Brązowy cukier nadaje przyjemnej i lekko cierpkiej nutki.
1. Podgrzej w garnku czerwone wino, nie doprowadzając go do wrzenia.
2. Dodaj brązowy cukier.
3. Do garnka dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy.
4. Dodaj wszystkie przyprawy.
5. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.
6. Wyjmij przyprawy.
7. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.
8. Udekoruj napój laską cynamonu, anyżem gwiazdkowatym i plasterkiem pomarańczy.
2. Dodaj brązowy cukier.
3. Do garnka dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy.
4. Dodaj wszystkie przyprawy.
5. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.
6. Wyjmij przyprawy.
7. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.
8. Udekoruj napój laską cynamonu, anyżem gwiazdkowatym i plasterkiem pomarańczy.

Składniki na 4 porcje:
- 500 ml białego wina
- 200 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3 laski cynamonu
- 2 owoce anyżu gwiazdkowatego
- 5 goździków
- 5 kapsułek kardamonu
- 30 do 50 g miodu
- 1 jabłko do namoczenia
Wiadomo, że jabłka i cynamon doskonale do siebie pasują. Na bazie tego duetu stworzyliśmy pysznego jabłkowo-cynamonowego grzańca o wyjątkowym aromacie. Sokowi jabłkowemu i świeżym kawałkom jabłka towarzyszy nie tylko duża ilość cynamonu, ale również kwaśny sok pomarańczowy, wytrawne białe wino i inne świąteczne aromaty - z goździków, anyżu gwiazdkowatego i kardamonu. Z połączenia powstaje lekko owocowe i korzenne białe grzane wino, które wprawi Cię w świąteczny nastrój.
1. Podgrzej w garnku białe wino, sok jabłkowy i sok pomarańczowy - nie doprowadzając ich do wrzenia.
2. Dodaj miód.
3. Dodaj obrane jabłka bez pestek, pokrojone w plasterki oraz przyprawy.
4. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.
5. Wyjmij przyprawy.
6. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.
7. Udekoruj napój laską cynamonu, plasterkiem jabłka i świeżym tymiankiem.
2. Dodaj miód.
3. Dodaj obrane jabłka bez pestek, pokrojone w plasterki oraz przyprawy.
4. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.
5. Wyjmij przyprawy.
6. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.
7. Udekoruj napój laską cynamonu, plasterkiem jabłka i świeżym tymiankiem.

Składniki na 4 porcje:
- 300 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
- 200 ml soku z mandarynek (świeżo wyciskanego lub gotowego), alternatywnie: Sok pomarańczowy
- 250 ml soku z jasnych winogron
- 2 plasterki pomarańczy
- 60 g cukru
- 2 laski wanilii
- 2 laski cynamonu
- Porada: Jeżeli napój jest przewidziany tylko dla dzieci, możesz go bardziej dosłodzić - dodaj około 80 do 90 g cukru lub 60 g cukru i 2 łyżki miodu.
W żadnym wypadku nie może go zabraknąć przed świętami: naszego bezalkoholowego ponczu dla dzieci! Pyszny świąteczny poncz zachwyci nie tylko najmłodszych - również dorośli chętnie skosztują szklaneczkę lub dwie tego owocowo-słodkiego, bezalkoholowego grzańca. Podstawą naszego świątecznego ponczu są soki owocowe. Należy połączyć sok jabłkowy, sok z mandarynek i sok z winogron. Zestaw przypraw, składający się z wanilii, plasterków pomarańczy i odrobiny cynamonu, dopełnia słodkawego, korzennego smaku tego ponczu dla dzieci.
1. Wyciśnij sok z mandarynek.
2. Podgrzej sok z mandarynek, sok jabłkowy i sok z winogron w średniej temperaturze, ciągle mieszając. Uważaj, by mieszanka się nie zagotowała.
3. Dodaj cukier.
4. Dodaj do garnka znacznik z jednej laski wanilii i drugą laskę.
5. Następnie dodaj laski cynamonu i plasterki pomarańczy.
6. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.
7. Wyjmij laskę wanilii, cynamonu i plasterki pomarańczy.
8. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.
9. Udekoruj napój laską cynamonu, i plasterkami świeżych mandarynek.
2. Podgrzej sok z mandarynek, sok jabłkowy i sok z winogron w średniej temperaturze, ciągle mieszając. Uważaj, by mieszanka się nie zagotowała.
3. Dodaj cukier.
4. Dodaj do garnka znacznik z jednej laski wanilii i drugą laskę.
5. Następnie dodaj laski cynamonu i plasterki pomarańczy.
6. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.
7. Wyjmij laskę wanilii, cynamonu i plasterki pomarańczy.
8. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.
9. Udekoruj napój laską cynamonu, i plasterkami świeżych mandarynek.

Składniki na 4 porcje:
- 300 ml soku z czarnych jagód
- 600 ml czerwonego wina
- 80 g brązowego cukru
- 2 plasterki cytryny
- 8 kapsułek kardamonu
- 1 garść świeżych czarnych jagód (opcjonalnie)
Lekko kwaskowy i owocowy smak czarnych jagód nadaje temu grzańcowi wyjątkowego aromatu. Sok z czarnych jagód i świeże jagody łączą się z cierpkim czerwonym winem. Owocowe, jagodowe grzane wino doskonale uzupełni odrobina kwasu z cytryny i porządna szczypta kardamonu. Czarne jagody i kardamon doskonale do siebie pasują, o czym wiedzą nie tylko Skandynawowie. Na Północy kardamon stosuje się w wielu przepisach, a szczególnie właśnie w połączeniu z czarnymi jagodami. To interesujące połączenie dochodzi do głosu również w naszym doskonałym jagodowym grzańcu.
1. Podgrzej w garnku czerwone wino i sok jagodowy - nie doprowadzając ich do wrzenia.
2. Dodaj brązowy cukier.
3. Dodaj plasterki cytryny, świeże jagody i kapsułki kardamonu.
4. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.
5. Wyjmij przyprawy.
6. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.
7. Udekoruj napój plasterkiem cytryny, świeżymi jagodami i kardamonem.
2. Dodaj brązowy cukier.
3. Dodaj plasterki cytryny, świeże jagody i kapsułki kardamonu.
4. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.
5. Wyjmij przyprawy.
6. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.
7. Udekoruj napój plasterkiem cytryny, świeżymi jagodami i kardamonem.
Porady i przepisy na Święta Bożego Narodzenia!
Sprawimy, że nadchodzące święta staną się cudownym czasem dla całej rodziny: radzimy, jak wykonać nastrojowe świąteczne dekoracje, zdradzamy przepisy na przepyszne łakocie i rozdajemy świąteczne kartki do wydrukowania.
Dzbanuszek na mleko i cukiernica - zestaw 5-częściowy
Dzbanuszek na mleko i cukiernica - zestaw 5-częściowy
Dzbanuszek na mleko i cukiernica - zestaw 5-częściowy
Kubek porcelanowy o podwójnych ściankach z pokrywką
Szklany dzbanek jest doskonałym uzupełnieniem filtra ceramicznego (dripa)
Kubek do wielokrotnego użytku o podwójnych ściankach ze stali nierdzewnej

1