
Niezbędnik do wypieku ciasteczek
Zanim radośnie przystąpisz do pieczenia ciasteczek, poznaj kilka przydatnych rad - ponieważ tajemnica udanych wypieków tkwi w odpowiednim przygotowaniu i przyborach do pieczenia, a kończy się na prawidłowym przechowywaniu Twoich ciasteczek.
Akcesoria

Zanim zaczniesz piec ciasteczka, powinieneś przygotować kilka niezbędnych akcesoriów: rękawice do chwytania gorącej blachy, mikser ręczny z końcówką do zagniatania ciasta, miska z tworzywa sztucznego odpowiedniej wielkości, by pomieściła wszystkie składniki, waga kuchenna, która pomoże odważyć wszystko zgodnie z przepisem.
Wałek do ciasta

Niezbędny do pieczenia ciasteczek: wałek do ciasta. Stosowały go już nasze babcie do równomiernego rozwałkowywania ciasta. Podczas pracy należy posypywać wałek odrobiną mąki, aby nie przywierało do niego ciasto.
Woreczek do dekorowania

Są ciasteczka, które powstają przy pomocy woreczka do dekorowania. Jednak co zrobić, jeżeli akurat nie mamy go pod ręką? Wówczas radzimy użyć zwykłego woreczka do mrożenia. Wypełnij jedną stronę woreczka ciastem i odetnij rożek. Następnie ściśnij mocno otwarty woreczek. Im dalej skręcasz i naciskasz, tym więcej ciasta wydostaje się przez otwór.
Foremki do wycinania ciasteczek

Są najważniejszym akcesorium podczas pieczenia ciasteczek z dziećmi. Aniołki, choinki, śnieżynki, dzwonki, serduszka, bałwanki czy gwiazdki - wybór jest duży, a przyjemność z przygotowania wypieków jeszcze większa. Przygotuj jak najwięcej różnych kształtów - wówczas na pewno unikniesz nudy.
Pędzel do pieczenia

To akcesorium przydatne do nasmarowania formy do pieczenia lub wypieków. Najlepiej, by pędzel był wykonany z silikonu, ponieważ nie zostawi na ciasteczkach włosia.
Formy do pieczenia

Jeżeli nie chcesz się ograniczać do pieczenia wyłącznie ciasteczek i pierników, ale masz ochotę również na inne smakowite świąteczne wypieki, musisz pomyśleć o tortownicy i brytfannie. Przydatne mogą się okazać również odpowiednie formy do modnych wypieków 3D o kształtach choinek lub bałwanków.
Foremki do muffinków

Urocze foremki do muffinków, z papieru lub z silikonu również stają się powoli nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni. Teraz możesz je wykorzystać nie tylko do przygotowania kolorowych babeczek na kinderbale, ale również świątecznych łakoci. Świątecznego charakteru nada babeczkom śnieżnobiała polewa cukrowa lub serowa.
Polewa czekoladowa

Ulubionym wykończeniem ciast i ciasteczek jest polewa czekoladowa. Najlepiej przygotujesz ją korzystając z urządzenia do roztapiania czekolady. Pozwoli ono utrzymać czekoladę w stałej temperaturze, tak by można było uzyskać gładką polewę bez grudek.
Cukrowe dekoracje

Od barwnych posypek, przez połyskujące kryształki aż do kolorowych cukrowych literek - dekorowanie sprawia ogromną przyjemność i pozwala wyczarować najpiękniejsze świąteczne wypieki. Jeżeli nie potrafisz się zdecydować, czy lepiej będą wyglądały serduszka czy śnieżynki, gotowy zestaw zawierający po kilka elementów z każdego rodzaju będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.
Przechowywanie ciasteczek

Spraw, by Twoje ciasteczka dłużej pozostały chrupiące i zachowały świeżość: najpierw pozwól by ciasteczka całkowicie wystygły, a polewa cukrowa i czekoladowa wyschły. Następnie użyj do przechowywania ciasteczek dużych zamykanych puszek. Jeżeli zamierzasz przechowywać w jednym pojemniku ciasteczka różnych rodzajów, pamiętaj, by oddzielić je od siebie papierem pergaminowym.
Porady i przepisy na Święta Bożego Narodzenia!
Sprawimy, że nadchodzące święta staną się cudownym czasem dla całej rodziny: radzimy, jak wykonać nastrojowe świąteczne dekoracje, zdradzamy przepisy na przepyszne łakocie i rozdajemy świąteczne kartki do wydrukowania.

1