
ABC urządzeń i przyborów kuchennych
Kuchnia to jedno z najbardziej przytulnych pomieszczeń w domu, pod warunkiem, że na hasło: "Krojenie, gotowanie i zmywanie!" nie wpadasz w panikę. Aby praca w kuchni była odpoczynkiem a nie wyzwaniem, przygotowaliśmy dla Ciebie przydatne informacje dotyczące najbardziej pomocnych urządzeń i przyborów kuchennych oraz ciekawe porady i wskazówki.
Najważniejsze urządzenia kuchenne - nasze porady
Gotowanie może być świetną zabawą. Aby praca w kuchni szła nam jak z płatka, możemy skorzystać z wielu przydatnych urządzeń i przyborów, które wyręczą nas w wielu czynnościach. O kilku z nich opowiemy Ci bardziej szczegółowo.

Czajnik elektryczny
To prawdziwy bohater każdej kuchni. Możesz w nim zagotować nie tylko wodę na herbatę, ale także na makaron, ryż, kaszę itp., zaoszczędzając w ten sposób mnóstwo czasu. Czajniki posiadają zwykle funkcję automatycznego wyłączania, dzięki której po osiągnięciu temperatury wrzenia samoczynnie się wyłączają. Ty natomiast możesz bez problemu zająć się w tym czasie czymś innym.

Mikser i robot kuchenny
Oba urządzenia wykonują trudne i czasochłonne czynności jak mieszanie i zagniatanie. Aby wyczarować bitą śmietanę, zagniecione ciasto i inne przysmaki, potrzebują jedynie kilku chwil. Mikser jest prostszym urządzeniem, przeznaczonym do codziennych potrzeb, natomiast robot kuchenny ucieszy wszystkich cukierników i kucharzy-amatorów, którzy posiadają dużą kuchnię, gdzie urządzenie nie będzie przeszkadzało. Robot kuchenny posieka za nas warzywa, zetrze je lub pokroi w słupki.

Waga kuchenna
Mniejsze ilości artykułów spożywczych można zmierzyć używając kubka z podziałką. Waga kuchenna przyda się jednak do bardziej precyzyjnego odmierzania i dozowania składników. Wagi cyfrowe posiadają funkcję doważania (funkcja tary), która pozwoli ustalić ciężar naczynia i odjąć go od łącznej, zważonej wartości. Wystarczy postawić na wadze pusty pojemnik i w zależności od modelu wcisnąć odpowiedni przycisk. Następnie wsypuje się składnik i waży w standardowy sposób.
Prawidłowe czyszczenie urządzeń kuchennych
Regularne czyszczenie urządzeń kuchennych zapobiega rozmnażaniu się na nich bakterii i zapewnia ich długą żywotność i sprawność. Użycie agresywnych środków czyszczących i detergentów może zniszczyć delikatne powierzchnie i sprawić, że stracą blask i staną się matowe. Do czyszczenia urządzeń kuchennych nie używaj szorstkich gąbek i szczotek. Zdejmowane części najlepiej umyć ciepłą wodą i delikatnym płynem do naczyń. Przy tłustych zabrudzeniach możesz użyć małej ilości proszku do pieczenia. Osadzający się kamień możesz usunąć, nie stosując środków chemicznych - wystarczy użyć octu albo soku z cytryny.
Niezastąpione przybory kuchenne
Gdzie za dużo kuchennych przyborów tam nie ma co jeść? Wcale, że nie! Przedstawiamy Ci przybory kuchenne, które w znacznym stopniu ułatwiają przygotowywanie pysznych posiłków.

Noże kuchenne
Ostrym nożem szybko pokroisz wszystkie potrzebne składniki – mięso, warzywa, czy chleb. Noże dzielą się według zastosowania i przeznaczone są do różnych artykułów spożywczych. Noże do chleba posiadają długie, ząbkowane ostrze, które przebije się przez miękką skórkę pieczywa, nie rozrywając jej na kawałki. Mając różne noże do specjalnego zastosowania, zdecydowanie ułatwisz sobie pracę w kuchni. Na dole strony znajdziesz nasz poradnik dotyczący noży.

Deski do krojenia
Deski do krojenia powinny znaleźć się w każdej kuchni, ponieważ służą jako podkładka do krojenia i porcjowania składników. Używając desek do krojenia, nie zniszczysz blatu roboczego. I tu pojawia się pytanie: która deska jest lepsza – ta z drewna, czy ta wykonana z tworzywa sztucznego? Oba materiały spełniają wymogi higieniczne mniej więcej w tym samym stopniu, pod warunkiem, że są myte gorącą wodą o temperaturze przynajmniej 60°C. Praktyczną zaletą desek z tworzywa jest silikonowy spód, który zapobiega przesuwaniu się ich w trakcie krojenia.

Łopatki do przewracania
Za pomocą łopatki bez trudu poradzisz sobie przy przewracaniu przygotowywanego jedzenia. Łopatek najczęściej używa się do odwracania żywności smażonej na patelni. Dlatego ich bardzo ważną cechą jest odporność na wysokie temperatury. Jeśli masz patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu, musisz pamiętać o tym, aby nie uszkodzić jej łopatką. W takiej sytuacji dobrze sprawdzają się łyżki ze stabilnym uchwytem ze stali nierdzewnej albo bambusa i miękką końcówką z tworzywa sztucznego.

Łyżki kuchenne
Łyżka kuchenna to absolutny niezbędnik. Zamieszasz nią na patelni czy w garnku zupy, sosy, dania jednogarnkowe itd. Dzięki ergonomicznej rączce i dłuższemu trzonkowi (zwykle o długości ok. 30 cm) potrawy miesza się wygodniej niż zwyczajną łyżką do zupy. Poza tym jest na tyle długa, że nie trzeba wyławiać jej z dna naczynia.

Chochle do zupy
W przeciwieństwie do większości przyborów kuchennych chochli do zupy (łyżki wazowej) używa się po gotowaniu, gdy gotowy już sos lub zupę chcemy przelać na talerze lub wlać do innego naczynia. Chochle przydadzą się także do przygotowywania niektórych posiłków, np. przy wlewaniu płynnego ciasta naleśnikowego na patelnię.

Sitka
Sitka spełniają w kuchni różne funkcje. Potrzebne są np. do odcedzania (cedzak) i hartowania makaronu. W sitku z dużymi oczkami można poza tym umyć owoce i warzywa, np. sałatę. Mniejsze sitka, o drobniejszych oczkach, nadają się m.in. do przecierania zup.
Sprytne kuchenne pomysły
Któż by nie chciał umilić sobie gotowania i zaoszczędzić czasu, stosując kilka prostych trików? Podążając za naszymi wskazówkami, ułatwisz sobie przyrządzanie posiłków. Wypróbuj nasze sprawdzone rady.

1. Gotujący się płyn nie wykipi, jeśli na nieprzykrytym garnku położysz drewnianą łyżkę.
2. Do fantazyjnych jajek sadzonych użyj foremek na ciasteczka (wykonanych z metalu!). Połóż je na patelni i wbij do środka jajko.
3. Kawałki ciasta ukroisz równo i precyzyjnie, jeśli nóż chwilę przed krojeniem zanurzysz w gorącej wodzie.
4. Z upartymi, nie chcącymi się otworzyć słoikami poradzisz sobie przy użyciu otwieracza. Podważ wieczko, aż usłyszysz charakterystyczny dźwięk.
5. Jajecznicę możesz przygotować w ciągu 45 sekund w mikrofalówce. Wystarczy najpierw rozbełtać jajko w kubku.
2. Do fantazyjnych jajek sadzonych użyj foremek na ciasteczka (wykonanych z metalu!). Połóż je na patelni i wbij do środka jajko.
3. Kawałki ciasta ukroisz równo i precyzyjnie, jeśli nóż chwilę przed krojeniem zanurzysz w gorącej wodzie.
4. Z upartymi, nie chcącymi się otworzyć słoikami poradzisz sobie przy użyciu otwieracza. Podważ wieczko, aż usłyszysz charakterystyczny dźwięk.
5. Jajecznicę możesz przygotować w ciągu 45 sekund w mikrofalówce. Wystarczy najpierw rozbełtać jajko w kubku.
Noże klasy mistrzowskiej
Kto często gotuje, ten wie: wysokiej jakości noże są niezastąpionym pomocnikiem przy szybkim przygotowywaniu pysznych posiłków. Używając noży o tępym ostrzu, wolniej pracujemy i zwiększamy ryzyko, że ostrze się ześlizgnie. W sprzedaży są różne noże i ostrza przeznaczone do poszczególnych artykułów spożywczych oraz metod cięcia. Czym wyróżniają się wysokiej jakości noże? Wyjaśnimy Ci, na co zwrócić uwagę przy ich kupnie.

1 Ostrze wykonane z wysokiej jakości stali
- Ostrze wykonane ze specjalnej stali 1.4116 „X50CrMoV15“ o odpowiednio wyważonej zawartości chromu i węgla
- Ekskluzywny wyrób wysokiej jakości z ostrzem o skali twardości ok. 56 HRC – gwarancja trwałej ostrości, odporności na korozję i długiej żywotności
2. Ostrze stożkowe
- Kilkustopniowy proces szlifowania zapewnia optymalny profil ostrza, które długo pozostaje ostre.
- Nóż, którego wydajność krojenia i ostrość znacznie przewyższają wymagania określone w odpowiednich normach DIN.
3. Osłona palców przy uchwycie
- Przejście pomiędzy uchwytem noża a ostrzem pomaga ochronić palce.
- Dzięki temu w trakcie krojenia nasze palce są bezpieczne.
- Optymalne wyważenie zapewnia wysoki komfort pracy.
4. Ergonomiczny, drążony trzonek
- Wysokiej jakości, bezspoinowa obróbka oraz oddzielnie wykonane ostrze i trzonek zapobiega zabrudzeniom.
- Dodatkowo obciążony, drążony trzonek wygodnie i bezpiecznie układa się w dłoni.
Poradnik: mały leksykon noży
Nóż uniwersalny
Jest najbardziej niezastąpionym nożem w kuchni. Nóż ten nadaje się do krojenia lub obierania warzyw oraz owoców. Sprawdza się także przy krojeniu mniejszych sztuk mięsa. Noże uniwersalne posiadają zwykle wąskie ostrze o długości od 9 do 15 cm. Obowiązuje zasada, że im dłuższe jest ostrze noża, tym bardziej uniwersalne jest jego zastosowanie. Noże o krótszych ostrzach są natomiast łatwiejsze w obsłudze i wygodniejsze.
Nóż do chleba
Noże do chleba nazywane są również piłkami z powodu długiego i ząbkowanego ostrza . Duże ząbki ostrza gwarantują, że ukroimy nim cienkie kromki nie tylko z trwadego chleba, ale także tego z miękką skórką. Ciekawostka: nożem do chleba można kroić także pomidory i soczystą pieczeń.
Nóż szefa kuchni
Uniwersalnym nożem jest także nóż szefa kuchni, często nazywany również nożem kuchennym. Charakteryzuje się obustronnie gładkim, zwężającym się ku końcowi ostrzem. Ostrze noża szefa kuchni jest szersze niż w przypadku noży uniwersalnych i mierzy od 15 do 26 cm. Nóż szefa kuchni idealnie nadaje się do krojenia i tranżerowania mięsa, ryb i warzyw oraz siekania ziół i cebuli. Jest niezastąpionym pomocnikiem każdego kucharza (amatora).
Poradnik dotyczący materiałów:
Drewno, stal nierdzewna i inne tworzywa wykorzystywane w kuchni
Od wyboru urządzeń i przyborów kuchennych w dużej mierze zależy to, czy przygotowywana potrawa się uda. Ważną rolę odgrywa przy tym tworzywo, z jakich są wykonane. Nie każde bowiem nadaje się do każdego zastosowania. Tutaj znajdziesz informacje dotyczące materiałów, które w kuchni nigdy Cię nie zawiodą.

Drewno
Drewno jest odporne, wytrzymałe i znajduje w kuchni wszechstronne zastosowanie. Na co należy zwrócić uwagę, wybierając przybory kuchenne wykonane z drewna? Należy wybrać takie drewno, które nie zostało zaimpregnowane szkodliwymi substancjami i jest dopuszczone do kontaktu z żywnością. Pielęgnacja surowego drewna polega na regularnym powlekaniu powierzchni olejem. Można użyć do tego zwykłego oleju spożywczego, np. słonecznikowego. Pamiętaj o tym, aby po każdym użyciu przyboru kuchennego wykonanego z drewna, umyć go i odstawić do wyschnięcia. Zwykle drewnianych przedmiotów nie można myć w zmywarce.
Stal nierdzewna
W większości kuchni znajdziemy przynajmniej jedno urządzenie kuchenne lub przedmiot wykonany ze stali nierdzewnej. Tworzywo to cechuje się bowiem długą żywotnością, odpornością na wysokie temperatury, jest łatwe w czyszczeniu, a dzięki swojej srebrnej powierzchni pięknie się prezentuje. Stal często łączona jest z innymi materiałami: np. z silikonem w przypadku łyżek do gotowania, łopatek itd. Dzięki temu przybory są wytrzymałe i równocześnie nie niszczą powłoki garnków i patelni.
Silikon
Niewymagający i łatwy w czyszczeniu silikon zyskuje w kuchni coraz większą popularność. Dzięki odporności na wysoką temperaturę i jej wahania może być używany do gotowania, pieczenia i smażenia. Miękkie tworzywo nie tylko chroni powłoki garnków i patelni, ale także sprawia, że ciasto lub pozostałości innych składników nie przywierają do naczynia. Z tego względu coraz częściej z silikonu produkuje się m.in. foremki i blachy do ciast.
Szkło
Szkło nie jest wprawdzie materiałem odpornym na mechaniczne uszkodzenia, ale i tak posiada szereg zalet. Jest odporne na wysokie temperatury i dobrze przewodzi ciepło. Dlatego bardzo dobrze nadaje się jako tworzywo na naczynia żaroodporne. Ponadto jest estetyczne, dzięki czemu szklane naczynia nadają się nie tylko do zapiekania, ale i serwowania. Jeśli chodzi natomiast o wymogi higieniczne, szkło bije inne tworzywa na głowę: gładka powierzchnia jest odporna na mikroorganizmy i jest wyjątkowo łatwa w czyszczeniu.
Urządzenie do przygotowywania kilku porcji kawy filtrowanej za jednym naciśnięciem przycisku
Elektryczny młynek do kawy z wbudowaną wagą, obudową ze stali nierdzewnej i 26 ustawieniami stopnia zmielenia
Idealną temperaturę można dobrać zarówno indywidualnie, jak i za pomocą sześciu ustawień wstępnych i jest ona utrzymywana na stałym poziomie przez cały proces przygotowania.
Urządzenie do przygotowywania kilku porcji kawy filtrowanej za jednym naciśnięciem przycisku
Waga do kawy pomaga w dostosowaniu optymalnego stosunku ilości zaparzanej kawy do ilości przygotowanej wody.

1