ABC urządzeń i przyborów kuchennych

Kuchnia to jedno z najbardziej przytulnych pomieszczeń w domu, pod warunkiem, że na hasło: "Krojenie, gotowanie i zmywanie!" nie wpadasz w panikę. Aby praca w kuchni była odpoczynkiem a nie wyzwaniem, przygotowaliśmy dla Ciebie przydatne informacje dotyczące najbardziej pomocnych urządzeń i przyborów kuchennych oraz ciekawe porady i wskazówki.

Najważniejsze urządzenia kuchenne - nasze porady

Gotowanie może być świetną zabawą. Aby praca w kuchni szła nam jak z płatka, możemy skorzystać z wielu przydatnych urządzeń i przyborów, które wyręczą nas w wielu czynnościach. O kilku z nich opowiemy Ci bardziej szczegółowo.
Czajnik elektryczny

Czajnik elektryczny

To prawdziwy bohater każdej kuchni. Możesz w nim zagotować nie tylko wodę na herbatę, ale także na makaron, ryż, kaszę itp., zaoszczędzając w ten sposób mnóstwo czasu. Czajniki posiadają zwykle funkcję automatycznego wyłączania, dzięki której po osiągnięciu temperatury wrzenia samoczynnie się wyłączają. Ty natomiast możesz bez problemu zająć się w tym czasie czymś innym.
Mikser i robot kuchenny

Mikser i robot kuchenny

Oba urządzenia wykonują trudne i czasochłonne czynności jak mieszanie i zagniatanie. Aby wyczarować bitą śmietanę, zagniecione ciasto i inne przysmaki, potrzebują jedynie kilku chwil. Mikser jest prostszym urządzeniem, przeznaczonym do codziennych potrzeb, natomiast robot kuchenny ucieszy wszystkich cukierników i kucharzy-amatorów, którzy posiadają dużą kuchnię, gdzie urządzenie nie będzie przeszkadzało. Robot kuchenny posieka za nas warzywa, zetrze je lub pokroi w słupki.
Waga kuchenna

Waga kuchenna

Mniejsze ilości artykułów spożywczych można zmierzyć używając kubka z podziałką. Waga kuchenna przyda się jednak do bardziej precyzyjnego odmierzania i dozowania składników. Wagi cyfrowe posiadają funkcję doważania (funkcja tary), która pozwoli ustalić ciężar naczynia i odjąć go od łącznej, zważonej wartości. Wystarczy postawić na wadze pusty pojemnik i w zależności od modelu wcisnąć odpowiedni przycisk. Następnie wsypuje się składnik i waży w standardowy sposób.

Prawidłowe czyszczenie urządzeń kuchennych

Regularne czyszczenie urządzeń kuchennych zapobiega rozmnażaniu się na nich bakterii i zapewnia ich długą żywotność i sprawność. Użycie agresywnych środków czyszczących i detergentów może zniszczyć delikatne powierzchnie i sprawić, że stracą blask i staną się matowe. Do czyszczenia urządzeń kuchennych nie używaj szorstkich gąbek i szczotek. Zdejmowane części najlepiej umyć ciepłą wodą i delikatnym płynem do naczyń. Przy tłustych zabrudzeniach możesz użyć małej ilości proszku do pieczenia. Osadzający się kamień możesz usunąć, nie stosując środków chemicznych - wystarczy użyć octu albo soku z cytryny.

Niezastąpione przybory kuchenne

Gdzie za dużo kuchennych przyborów tam nie ma co jeść? Wcale, że nie! Przedstawiamy Ci przybory kuchenne, które w znacznym stopniu ułatwiają przygotowywanie pysznych posiłków.
Noże kuchenne

Noże kuchenne

Ostrym nożem szybko pokroisz wszystkie potrzebne składniki – mięso, warzywa, czy chleb. Noże dzielą się według zastosowania i przeznaczone są do różnych artykułów spożywczych. Noże do chleba posiadają długie, ząbkowane ostrze, które przebije się przez miękką skórkę pieczywa, nie rozrywając jej na kawałki. Mając różne noże do specjalnego zastosowania, zdecydowanie ułatwisz sobie pracę w kuchni. Na dole strony znajdziesz nasz poradnik dotyczący noży.
Deski do krojenia

Deski do krojenia

Deski do krojenia powinny znaleźć się w każdej kuchni, ponieważ służą jako podkładka do krojenia i porcjowania składników. Używając desek do krojenia, nie zniszczysz blatu roboczego. I tu pojawia się pytanie: która deska jest lepsza – ta z drewna, czy ta wykonana z tworzywa sztucznego? Oba materiały spełniają wymogi higieniczne mniej więcej w tym samym stopniu, pod warunkiem, że są myte gorącą wodą o temperaturze przynajmniej 60°C. Praktyczną zaletą desek z tworzywa jest silikonowy spód, który zapobiega przesuwaniu się ich w trakcie krojenia.
Łopatki do przewracania

Łopatki do przewracania

Za pomocą łopatki bez trudu poradzisz sobie przy przewracaniu przygotowywanego jedzenia. Łopatek najczęściej używa się do odwracania żywności smażonej na patelni. Dlatego ich bardzo ważną cechą jest odporność na wysokie temperatury. Jeśli masz patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu, musisz pamiętać o tym, aby nie uszkodzić jej łopatką. W takiej sytuacji dobrze sprawdzają się łyżki ze stabilnym uchwytem ze stali nierdzewnej albo bambusa i miękką końcówką z tworzywa sztucznego.
Łyżki kuchenne

Łyżki kuchenne

Łyżka kuchenna to absolutny niezbędnik. Zamieszasz nią na patelni czy w garnku zupy, sosy, dania jednogarnkowe itd. Dzięki ergonomicznej rączce i dłuższemu trzonkowi (zwykle o długości ok. 30 cm) potrawy miesza się wygodniej niż zwyczajną łyżką do zupy. Poza tym jest na tyle długa, że nie trzeba wyławiać jej z dna naczynia.
Chochle do zupy

Chochle do zupy

W przeciwieństwie do większości przyborów kuchennych chochli do zupy (łyżki wazowej) używa się po gotowaniu, gdy gotowy już sos lub zupę chcemy przelać na talerze lub wlać do innego naczynia. Chochle przydadzą się także do przygotowywania niektórych posiłków, np. przy wlewaniu płynnego ciasta naleśnikowego na patelnię.
Sitka

Sitka

Sitka spełniają w kuchni różne funkcje. Potrzebne są np. do odcedzania (cedzak) i hartowania makaronu. W sitku z dużymi oczkami można poza tym umyć owoce i warzywa, np. sałatę. Mniejsze sitka, o drobniejszych oczkach, nadają się m.in. do przecierania zup.

Sprytne kuchenne pomysły

Któż by nie chciał umilić sobie gotowania i zaoszczędzić czasu, stosując kilka prostych trików? Podążając za naszymi wskazówkami, ułatwisz sobie przyrządzanie posiłków. Wypróbuj nasze sprawdzone rady.

1. Gotujący się płyn nie wykipi, jeśli na nieprzykrytym garnku położysz drewnianą łyżkę.

2. Do fantazyjnych jajek sadzonych użyj foremek na ciasteczka (wykonanych z metalu!). Połóż je na patelni i wbij do środka jajko.

3. Kawałki ciasta ukroisz równo i precyzyjnie, jeśli nóż chwilę przed krojeniem zanurzysz w gorącej wodzie.

4. Z upartymi, nie chcącymi się otworzyć słoikami poradzisz sobie przy użyciu otwieracza. Podważ wieczko, aż usłyszysz charakterystyczny dźwięk.

5. Jajecznicę możesz przygotować w ciągu 45 sekund w mikrofalówce. Wystarczy najpierw rozbełtać jajko w kubku.

Noże klasy mistrzowskiej

Kto często gotuje, ten wie: wysokiej jakości noże są niezastąpionym pomocnikiem przy szybkim przygotowywaniu pysznych posiłków. Używając noży o tępym ostrzu, wolniej pracujemy i zwiększamy ryzyko, że ostrze się ześlizgnie. W sprzedaży są różne noże i ostrza przeznaczone do poszczególnych artykułów spożywczych oraz metod cięcia. Czym wyróżniają się wysokiej jakości noże? Wyjaśnimy Ci, na co zwrócić uwagę przy ich kupnie.

1 Ostrze wykonane z wysokiej jakości stali

  • Ostrze wykonane ze specjalnej stali 1.4116 „X50CrMoV15“ o odpowiednio wyważonej zawartości chromu i węgla
  • Ekskluzywny wyrób wysokiej jakości z ostrzem o skali twardości ok. 56 HRC – gwarancja trwałej ostrości, odporności na korozję i długiej żywotności

2. Ostrze stożkowe

  • Kilkustopniowy proces szlifowania zapewnia optymalny profil ostrza, które długo pozostaje ostre.
  • Nóż, którego wydajność krojenia i ostrość znacznie przewyższają wymagania określone w odpowiednich normach DIN.

3. Osłona palców przy uchwycie

  • Przejście pomiędzy uchwytem noża a ostrzem pomaga ochronić palce.
  • Dzięki temu w trakcie krojenia nasze palce są bezpieczne.
  • Optymalne wyważenie zapewnia wysoki komfort pracy.

4. Ergonomiczny, drążony trzonek

  • Wysokiej jakości, bezspoinowa obróbka oraz oddzielnie wykonane ostrze i trzonek zapobiega zabrudzeniom.
  • Dodatkowo obciążony, drążony trzonek wygodnie i bezpiecznie układa się w dłoni.

Poradnik: mały leksykon noży

Nóż uniwersalny

Jest najbardziej niezastąpionym nożem w kuchni. Nóż ten nadaje się do krojenia lub obierania warzyw oraz owoców. Sprawdza się także przy krojeniu mniejszych sztuk mięsa. Noże uniwersalne posiadają zwykle wąskie ostrze o długości od 9 do 15 cm. Obowiązuje zasada, że im dłuższe jest ostrze noża, tym bardziej uniwersalne jest jego zastosowanie. Noże o krótszych ostrzach są natomiast łatwiejsze w obsłudze i wygodniejsze.

Nóż do chleba

Noże do chleba nazywane są również piłkami z powodu długiego i ząbkowanego ostrza . Duże ząbki ostrza gwarantują, że ukroimy nim cienkie kromki nie tylko z trwadego chleba, ale także tego z miękką skórką. Ciekawostka: nożem do chleba można kroić także pomidory i soczystą pieczeń.

Nóż szefa kuchni

Uniwersalnym nożem jest także nóż szefa kuchni, często nazywany również nożem kuchennym. Charakteryzuje się obustronnie gładkim, zwężającym się ku końcowi ostrzem. Ostrze noża szefa kuchni jest szersze niż w przypadku noży uniwersalnych i mierzy od 15 do 26 cm. Nóż szefa kuchni idealnie nadaje się do krojenia i tranżerowania mięsa, ryb i warzyw oraz siekania ziół i cebuli. Jest niezastąpionym pomocnikiem każdego kucharza (amatora).

Poradnik dotyczący materiałów:
Drewno, stal nierdzewna i inne tworzywa wykorzystywane w kuchni

Od wyboru urządzeń i przyborów kuchennych w dużej mierze zależy to, czy przygotowywana potrawa się uda. Ważną rolę odgrywa przy tym tworzywo, z jakich są wykonane. Nie każde bowiem nadaje się do każdego zastosowania. Tutaj znajdziesz informacje dotyczące materiałów, które w kuchni nigdy Cię nie zawiodą.

Drewno

Drewno jest odporne, wytrzymałe i znajduje w kuchni wszechstronne zastosowanie. Na co należy zwrócić uwagę, wybierając przybory kuchenne wykonane z drewna? Należy wybrać takie drewno, które nie zostało zaimpregnowane szkodliwymi substancjami i jest dopuszczone do kontaktu z żywnością. Pielęgnacja surowego drewna polega na regularnym powlekaniu powierzchni olejem. Można użyć do tego zwykłego oleju spożywczego, np. słonecznikowego. Pamiętaj o tym, aby po każdym użyciu przyboru kuchennego wykonanego z drewna, umyć go i odstawić do wyschnięcia. Zwykle drewnianych przedmiotów nie można myć w zmywarce.

Stal nierdzewna

W większości kuchni znajdziemy przynajmniej jedno urządzenie kuchenne lub przedmiot wykonany ze stali nierdzewnej. Tworzywo to cechuje się bowiem długą żywotnością, odpornością na wysokie temperatury, jest łatwe w czyszczeniu, a dzięki swojej srebrnej powierzchni pięknie się prezentuje. Stal często łączona jest z innymi materiałami: np. z silikonem w przypadku łyżek do gotowania, łopatek itd. Dzięki temu przybory są wytrzymałe i równocześnie nie niszczą powłoki garnków i patelni.

Silikon

Niewymagający i łatwy w czyszczeniu silikon zyskuje w kuchni coraz większą popularność. Dzięki odporności na wysoką temperaturę i jej wahania może być używany do gotowania, pieczenia i smażenia. Miękkie tworzywo nie tylko chroni powłoki garnków i patelni, ale także sprawia, że ciasto lub pozostałości innych składników nie przywierają do naczynia. Z tego względu coraz częściej z silikonu produkuje się m.in. foremki i blachy do ciast.

Szkło

Szkło nie jest wprawdzie materiałem odpornym na mechaniczne uszkodzenia, ale i tak posiada szereg zalet. Jest odporne na wysokie temperatury i dobrze przewodzi ciepło. Dlatego bardzo dobrze nadaje się jako tworzywo na naczynia żaroodporne. Ponadto jest estetyczne, dzięki czemu szklane naczynia nadają się nie tylko do zapiekania, ale i serwowania. Jeśli chodzi natomiast o wymogi higieniczne, szkło bije inne tworzywa na głowę: gładka powierzchnia jest odporna na mikroorganizmy i jest wyjątkowo łatwa w czyszczeniu.

Razem z Tchibo skompletujesz wymarzone akcesoria kuchenne

W ofercie Tchibo czeka na Ciebie wyposażenie kuchni oraz odpowiednie dodatki.
  • Żeliwna brytfanna-patelnia, kremowa
399,99
369,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 369,99 zł
-7 %
Żeliwna brytfanna-patelnia, kremowa
399,99
369,99
Elektryczna wirówka do sałaty z akumulatorem
159,99
Osłona na patelnię 4 w 1
59,99
  • Żeliwna patelnia
249,99
229,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 229,99 zł
-8 %
Żeliwna patelnia
249,99
229,99
Żeliwna patelnia do serwowania COMBEKK »Sous-Chef«
399,99
  • Brytfanna żeliwna, zielona
369,99
359,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 359,99 zł
Brytfanna żeliwna, zielona
369,99
359,99
  • Żeliwna brytfanna i patelnia 2 w 1
379,99
299,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 299,99 zł
-21 %
Żeliwna brytfanna i patelnia 2 w 1
379,99
299,99
  • Waga do kawy
Waga do kawy pomaga w dostosowaniu optymalnego stosunku ilości zaparzanej kawy do ilości przygotowanej wody.
149,99
Podgląd
Waga do kawy
Waga do kawy pomaga w dostosowaniu optymalnego stosunku ilości zaparzanej kawy do ilości przygotowanej wody.
149,99
Dozownik do cukru pudru
34,99
  • Mini zgrzewarka do folii
89,99
69,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 69,99 zł
-22 %
Mini zgrzewarka do folii
89,99
69,99
4 pierścienie do pieczenia ze stali nierdzewnej
44,99
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, duża
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, mała
89,99
69,99
Deski do krojenia z uchwytem, 3 sztuki
79,99
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, duża
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, mała
89,99
69,99
Okrągłe deski do krojenia, 2 sztuki
99,99
Składana deska do krojenia
39,99
Deski do krojenia, 4 sztuki
44,99
Forma do wypieku tart
44,99
Dozownik do porcjowania ciasta
59,99
  • Nóż uniwersalny
39,99
34,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 29,99 zł
-12 %
Nóż uniwersalny
39,99
34,99
Pisak do ozdabiania
29,99
  • Miska do kąpieli wodnej
39,99
29,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 29,99 zł
-25 %
Miska do kąpieli wodnej
39,99
29,99
Wyjątkowo wysoki pierścień do tortów ze stali nierdzewnej
79,99
  • Foremki do ciastek 3 w 1
44,99
38,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 38,99 zł
-13 %
Foremki do ciastek 3 w 1
44,99
38,99
Koszyk do wyrastania ciasta, okrągły
69,99
Forma do pieczenia z pokrywką do transportu
69,99
Profesjonalne maty do pieczenia, 2 sztuki
69,99
Mata do pieczenia z podwyższonym brzegiem
59,99
79,99
54,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 54,99 zł
-31 %
Emaliowana forma do zapiekania, duża
79,99
54,99
  • Nożyce do drobiu
69,99
49,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 49,99 zł
-28 %
Nożyce do drobiu
69,99
49,99
1