Sezon grillowy rozpoczęty! Przyrządzanie wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięs
W długi letni weekend unosi się wszędzie w powietrzu niepowtarzalny zapach grillowanego mięsa. Kiełbaski, steki i inne pyszności skwierczące nad rozgrzanym węglem sprawiają, że serce amatorów grillowania bije szybciej. Bo grillowanie to prawdziwa pasja. Aby zawsze było udane, przyda się odpowiedni grill i przybory do grillowania, np. szczypce, łopatka do obracania i szpilki do szaszłyków. Pokażemy Ci, co – oprócz miłego i wesołego towarzystwa – przyda Ci się podczas udanego wieczoru przy grillu.
Jaki grill jest dla mnie najbardziej odpowiedni?
Przy wyborze grilla powinniśmy kierować się wyłącznie naszymi preferencjami. Grill stołowy lub okrągły z pokrywą nadaje się do grillowania na balkonie. W ogrodzie można bez problemu ustawić duży grill gazowy lub grill na węgiel drzewny.
Jakie akcesoria do grillowania są szczególnie przydatne?
Aby zostać mistrzem grillowania, trzeba mieć odpowiedni sprzęt i akcesoria. Bez odpowiednich przyborów szybko poparzysz sobie palce. Do podstawowych pomocników przy grillowaniu należą:
Szczypce
Nie ma grillowania bez szczypiec. Dzięki nim położysz na ruszcie, obrócisz i zdejmiesz kiełbaski i mięso, a także zachowasz odpowiedni odstęp od żaru i gorącego tłuszczu. Dobrej jakości szczypce powinny mieć ergonomiczny uchwyt gwarantujący pewne i bezpieczne użytkowanie.
Łopatka grillowa
Łopatka grillowa pełni podobną funkcję do szczypców. Używa się jej wówczas, gdy grillowane potrawy są za delikatne lub zbyt nieporęczne,np. mniejsze kawałki mięsa albo mięsne paszteciki, aby można je było odwracać szczypcami. W sprzedaży dostępne są także specjalne łopatki do warzyw i ryb. Wszystkie powinny charakteryzować się długim trzonkiem i szeroką końcówką.
Szpilki do grillowania
Szpilki do grillowania z nadzianymi kawałkami mięsa lub warzywami pięknie wyglądają i cieszą niezliczonymi kulinarnymi możliwościami. Najlepiej sprawdzają się podwójne szpilki, na których potrawy dobrze się trzymają. Za pomocą płytek można bez trudu zsunąć gotowe jedzenie na talerz.
Pędzle
Marynaty nadają grillowanym potrawom szczególny aromat i połysk. Jeśli chcemy samodzielnie marynować mięso, do naniesienia marynaty potrzebny będzie pędzel. Dobrym rozwiązaniem są pędzle z silikonu, ponieważ są odporne na wysokie temperatury. W przypadku rzadkich marynat nie zawierających oleju można używać butelek ze spryskiwaczem.
Bezpieczne grillowanie
Poparzenia szybko popsują nam zabawę przy grillowaniu. Zanim rozpoczniemy wesołą biesiadę, zadbajmy o stabilne, płaskie podłoże, na którym postawimy grill, i przygotujmy środek do gaszenia ognia. W trakcie rozpalania ognia należy zachować szczególną ostrożność i pamiętać o bezpiecznej odległości od grilla. Jeśli używasz grilla węglowego, nie używaj substancji przyspieszającej rozpalanie, np. spirytusu. Takie akcesoria jak rękawice oraz fartuch chronią przed gorącym tłuszczem. Dzieci z zasady nie powinny przebywać blisko grilla.
Pyszne przepisy na dania na grilla
Nieważne, czy lubisz warzywa, ryby czy mięso. Wśród naszych ciekawych i różnorodnych przepisów każdy smakosz grillowanych potraw z pewnością znajdzie coś dla siebie:
Grillowane warzywa z pomidorową salsą
Kotlet z łososia w likierze anyżowym z tapenadą
Kolorowe szaszłyki z Karaibów
Steki z pieprzem i rozmarynem
Cheeseburger Italia
Szybkie marynaty do dań z grilla
Grillowane mięso, ryby i warzywa smakują dużo lepiej, jeśli uprzednio zostały zamarynowane w aromatycznych marynatach. Krótki przegląd marynat:
Marynata śródziemnomorska
Marynata miodowo-sojowa
Marynata orientalna
Słodko-ostra marynata pomidorowa
Marynata jabłkowo-imbirowa
Marynata musztardowa z bazylią
Pyszne sałatki i dipy do grillowanych potraw
Grillowane potrawy nie mogą obejść się bez sałatek ani dipów. Przedstawiamy kilka oryginalnych i pysznych przepisów na dodatki do mięs:
Sałatka ziemniaczana
Keczup
Aioli – sos czosnkowy
Gorące porady i wskazówki dotyczące grillowania
ROZPALANIE GRILLA: Zaplanuj wystarczająco dużo czasu, aby rozpalić grill. W przypadku węgla drzewnego (najlepszym rozwiązaniem jest węgiel z drewna bukowego) rozpalanie grilla trwa przynajmniej 20 minut, aż będzie można na ruszcie położyć pierwsze potrawy. Rozpalenie brykietu grillowego trwa min. 30 minut, ale za to pali się on dłużej i bardziej równomiernie. Do rozpalania używaj wyłącznie specjalnych rozpałek do grilla, a nie benzyny lub spirytusu! W przypadku tych płynów przy kontakcie z iskrą zapalają się nawet opary. Potrawy można grillować dopiero wtedy, gdy węgiel drzewny się żarzy, a żar pokryty jest równomiernie białym popiołem.
DELIKATNE, WYSOKIE TEMPERATURY: Warzywa, ser, owoce i tofu są bardziej wrażliwe na gorące temperatury niż mięso. Z tego względu wegetariańskie specjały należy umieszczać na krawędzi grilla. Innym rozwiązaniem jest podwyższenie rusztu. Podstawowa zasada: aby grillować potrawy w średnich temperaturach, odstęp pomiędzy rusztem a żarem powinien wynosić od 10 do 12 cm.
CZAS GRILLOWANIA: Czas grillowania może być różny. Im więcej potraw znajduje się na ruszcie, tym dłużej muszą się piec. Każdy rodzaj żaru charakteryzuje się inną temperaturą. Wpływ na czas grillowania ma także pogoda. Potrawy grillowane w upalne dni są szybciej gotowe niż w dni chłodniejsze.
WYCIERANIE DO SUCHA: Warzywa po umyciu należy starannie wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie trudniej będzie nasmarować je olejem.
ODPOWIEDNI OLEJ: Do smarowania potraw najlepiej nadaje się olej roślinny, który można rozgrzać do 200oC, np. olej sojowy lub z orzeszków ziemnych. Do wysokich temperatur nadaje się także zwykła oliwa z oliwek, olej słonecznikowy oraz olej z kiełków kukurydzy. Mniej odporne na wysoką temperaturę są oleje o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości oleje tłoczone na zimno.
WIĘCEJ AROMATU: Na chwilę przed położeniem na ruszcie owoców, szaszłyków warzywnych czy sera, do żaru można wrzucić gałązki takich przypraw jak rozmaryn, tymianek, lawendę oraz nasiona kopru włoskiego i namoczone skorupki orzechów.
Informacje przydatne nie tylko do grillowania: nasz leksykon mięsa
Grillowanie i mięso to nierozłączna para. Nieważne, jakie mięso lubisz najbardziej – wieprzowinę, wołowinę czy drób – pokażemy Ci, jakie części do czego się nadają i w jaki sposób najlepiej je przyrządzić.
Prawidłowe grillowanie wołowiny
Grillowaną wołowiną najbardziej zainteresują się amatorzy steków. Piękny, przerośnięty drobnymi nitkami stek jest marzeniem każdego smakosza. Oprócz steków z wołowiny przygotowuje się także paszteciki i wiele innych pysznych potraw.
Prawidłowe grillowanie wieprzowiny
Wieprzowina to ulubione grillowane mięso Polaków. Jest bardzo aromatyczne, a sposoby jego przygotowania są różnorodne. Z tego względu steki wieprzowe, kotlety i kiełbaski regularnie lądują na naszych talerzach. I to nie tylko podczas spotkań przy grillu.
Prawidłowe grillowanie drobiu
Kurczak, kaczka i indyk to numer dwa wśród ulubionych mięs do grillowania. Drób nie zawiera dużo tłuszczu, dlatego możemy go z czystym sumieniem jeść, także w wersji grillowanej.
Dodatek: Grillowanie warzyw
Nie tylko wegetarianie przepadają za grillowanymi warzywami, które stanowią latem lekki posiłek i są miłym urozmaiceniem zwykłych dodatków i sałatek. Grillowanie nadaje im specjalnego aromatu.
Porady i pomysły dotyczące warzyw
Warzywa można przygotowywać na wiele ciekawych, prostych w przygotowaniu sposobów. Duże plastry warzyw można kłaść np. bezpośrednio na ruszt. Z kawałków warzyw można zrobić także szaszłyki albo danie typu „warzywa na patelnię”. Aby się nie przypaliły, można do nich dodać trochę oleju, masła ziołowego lub marynaty. Warzywami, które szczególnie nadają się na grill, są bakłażany, pieczarki, cukinia i papryka. A do nich pasują grillowane sery i ser feta. Ciekawostka: banany też można grillować!
Dodatek: Grillowanie ryb i owoców morza
Na grillu można przygotować także ryby i owoce morza. Latem są szczególnie ulubioną, lekką alternatywą do innych potraw. Ryby można jeść sauté albo przygotowane w aromatycznych marynatach.
Porady i pomysły dotyczące ryb i innych przysmaków
Zasadniczo można grillować każdy rodzaj ryby. Szczególnie nadają się na grilla te, które po obróbce pozostają nadal bardzo soczyste, czyli pstrągi, dorady, łososie i okonie czerwone. Smak ryb podkreśla np. czosnek, koperek i pieprz, a nadaje im świeżość sok z cytryny. Jeśli chcemy grillować krążki z kalmarów albo małże, najlepiej użyć do tego patelni grillowej nasmarowanej olejem. Szaszłyki z krewetkami można natomiast kłaść bezpośrednio na ruszcie.