Pod namiotem musisz zapomnieć o przydatnych sprzętach, w jakie wyposażona jest kuchnia w Twoim domu. Z odpowiednim przygotowaniem, gotowanie na kempingu może sprawić jednak dużą frajdę. Przygotowywanie posiłków pod gołym niebem ma w sobie niezaprzeczalny urok.
Podstawowy ekwipunek i co w nim znajdziesz
Kuchenka turystyczna lub mały grill, naczynia, kubki, sztućce oraz przydatne akcesoria, np. otwieracz do puszek, to najważniejsze rzeczy, które przydadzą Ci się do biwakowego gotowania.
Kempingowe naczynia i sztućce z aluminium są lekkie i odporne na wysokie temperatury. Do podawania jedzenia podczas biwaku najlepiej nadają się talerze kempingowe i szklanki wykonane z melaminy lub polipropylenu. Tworzywa sztuczne są lekkie i odporne na uszkodzenia. Biwakowy kącik do jedzenia dopełni stół kempingowy, krzesła, lampka oraz praktyczne akcesoria biwakowe.


Kempingowa kuchenka turystyczna to minikuchenka, na której możesz przygotowywać jedzenie w garnku lub na patelni - jak w domu. Na dłuższym urlopie sprawdzi się grill na gaz lub na węgiel drzewny. Na trekkingowe wyprawy pod namiot warto zabrać ze sobą kuchenkę turystyczną z kartuszem, palnikiem i zbiornikiem, które podczas przechowywania nie zajmują dużo miejsca.
Szybkie przepisy biwakowe

Na biwaku przygotowywanie posiłków nie powinno zajmować dużo, a kempingowe dania mogą smakować tak jak w domu. Wiele ulubionych przepisów można przecież lekko zmodyfikować i przygotować także na biwaku. Spróbuj np. pizzy z patelni: obłożone dowolnymi dodatkami ciasto smaży się na patelni pod przykryciem. Z warzyw - czy to świeżych, czy konserwowych - można przygotować wiele różnorodnych wegetariańskich posiłków biwakowych.
Praktyczne są potrawy, które można przygotować w jednym garnku. Makarony, chili, gulasze czy inne dania jednogarnkowe można w łatwy sposób przyrządzić na kempingu. Na grillu można zrobić burgery, które wystarczy położyć między dwie połówki bułki. Przeczytaj nasze porady grillowe z propozycjami przepisów.
Proste w wykonaniu są także następujące biwakowe przepisy:
Chleb na patyku
Składniki na 8 porcji | Nikt nie oprze się zapachowi świeżego chleba. Chleb na patyku piecze się nad ogniskiem lub grillem na węgiel drzewny do momentu, aż będzie chrupiący.
- 1 opakowanie świeżych drożdży (ok. 40 g)
- 1/2 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 cienkich, wytrzymałych drewnianych patyczków (o długości ok. 80 - 100 cm)
- Oliwa z oliwek do patyczków
- Starannie pokruszyć drożdże, wsypać do miski, zasypać cukrem i zalać 50 ml letniej wody. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- Nasiona kolendry zetrzeć na grubo w moździerzu, wymieszać z solą i dodać do mąki. Do ok. 200 ml letniej wody dodać oliwę z oliwek i wlać razem z zaczynem drożdżowym do mąki. Całość wymieszać drewnianą łyżką i zagniatać ok. 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 8 części i uformować z nich grube paski. Drewniane patyczki posmarować do połowy oliwą i nawinąć na nie paski ciasta. Piec nad ogniskiem lub grillem na węgiel drzewny do momentu, aż chleb zbrązowieje i będzie chrupiący.
WSKAZÓWKA: Ciasto można oczywiście przygotować także w domu, jeszcze przed wycieczką na biwak.
Smażone ziemniaki
Składniki dla 2 osób | To klasyczne danie można przyrządzić również bez problemu na kuchence turystycznej. Ziemniaki dość szybko dojdą na patelni z przykrywką.
- 600 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- ewent. szynka lub boczek
- sól i pieprz
- Umyć i obrać ziemniaki, a następnie pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w małą kostkę.
- Wytrzeć do sucha plastry ziemniaków i podsmażyć na oleju, aż lekko zbrązowieją - odwrócić na drugą stronę i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać do nich cebulę oraz ewentualnie szynkę i boczek, przykryć i dusić jeszcze przez ok. 5 minut.
- Dodać sól i pieprz, podać.
Porady dotyczące biwakowego gotowania
Nieważne, czy na zwykłej kuchence czy na grillu - na kempingu można przyrządzić wiele pysznych potraw. Potrzebujesz tylko trochę czasu na przygotowanie i nasze porady.
- Weź ze sobą przydatne produkty spożywcze: sól, pieprz, miód, cukier, olej i ocet. Pomocnymi produktami mogą być również kasza kuskus, ciecierzyca, makaron oraz pomidory i tuńczyk w puszce, ponieważ mają długi okres przydatności do spożycia i można wykorzystać je do wielu potraw. Świetnym pomysłem jest również chleb tostowy: pomiędzy dwoma kromkami chleba możesz zapiec wszystko: np. pesto, mozzarellę i pomidory.
- Kupuj regionalne produkty spożywcze: Aromatyczne przyprawy czy świeżą rybę dostaniesz na cotygodniowych targach lub w lokalnych supermarketach.
- Prawidłowe wykorzystanie resztek: pyszne jedzenie można przygotować z pozostałości jedzenia. Wyczaruj np. „biednych rycerzy” z czerstwych bułek, które obtacza się w jajku i bułce tartej, a następnie smaży. Wczorajsze ziemniaki można podsmażyć lub zrobić z nich ziemniaczany omlet albo sałatkę ziemniaczaną.

Otwarty ogień na kempingu

Dowiedz się przed podróżą, czy w wybranym przez Ciebie ośrodku kempingowym dozwolony jest otwarty ogień. W wielu miejscach grillowanie i gotowanie dozwolone jest wyłącznie na wyznaczonych i zabezpieczonych paleniskach lub na murowanym grillu! Wprawdzie jest to pewnym ograniczeniem, służy jednak bezpieczeństwu wszystkich osób przebywających na kempingu.
Jeśli chcesz rozpalić małe ognisko, ułóż palenisko z mniejszych gałązek w taki sposób, że ich końce złączą się ze sobą w środku, tworząc gwiazdę. Koniecznie pamiętaj o zasadach przeciwpożarowych i miej zawsze pod ręką jakiś środek gaśniczy.
Jeśli chcesz rozpalić małe ognisko, ułóż palenisko z mniejszych gałązek w taki sposób, że ich końce złączą się ze sobą w środku, tworząc gwiazdę. Koniecznie pamiętaj o zasadach przeciwpożarowych i miej zawsze pod ręką jakiś środek gaśniczy.
Przygody na świeżym powietrzu
Walizki i torby podróżne oraz wyposażenie kempingowe
Kubek do wielokrotnego użytku o podwójnych ściankach ze stali nierdzewnej
Kubek do wielokrotnego użytku o podwójnych ściankach ze stali nierdzewnej
