Wszystko do biwakowego gotowania

Zdradzimy Ci, jaki ekwipunek naprawdę Ci się przyda i podamy przepisy na szybkie, biwakowe dania.

Pod namiotem musisz zapomnieć o przydatnych sprzętach, w jakie wyposażona jest kuchnia w Twoim domu. Z odpowiednim przygotowaniem, gotowanie na kempingu może sprawić jednak dużą frajdę. Przygotowywanie posiłków pod gołym niebem ma w sobie niezaprzeczalny urok.

Podstawowy ekwipunek i co w nim znajdziesz

Kuchenka turystyczna lub mały grill, naczynia, kubki, sztućce oraz przydatne akcesoria, np. otwieracz do puszek, to najważniejsze rzeczy, które przydadzą Ci się do biwakowego gotowania.

Na biwaku przygotowywanie posiłków nie powinno zajmować dużo, a kempingowe dania mogą smakować tak jak w domu. Wiele ulubionych przepisów można przecież lekko zmodyfikować i przygotować także na biwaku. Spróbuj np. pizzy z patelni: obłożone dowolnymi dodatkami ciasto smaży się na patelni pod przykryciem. Z warzyw - czy to świeżych, czy konserwowych - można przygotować wiele różnorodnych wegetariańskich posiłków biwakowych. 

Praktyczne są potrawy, które można przygotować w jednym garnku. Makarony, chili, gulasze czy inne dania jednogarnkowe można w łatwy sposób przyrządzić na kempingu. Na grillu można zrobić burgery, które wystarczy położyć między dwie połówki bułki. Przeczytaj nasze porady grillowe z propozycjami przepisów. 

Proste w wykonaniu są także następujące biwakowe przepisy:

Chleb na patyku

Składniki na 8 porcji | Nikt nie oprze się zapachowi świeżego chleba. Chleb na patyku piecze się nad ogniskiem lub grillem na węgiel drzewny do momentu, aż będzie chrupiący.

  • 1 opakowanie świeżych drożdży (ok. 40 g)

  • 1/2 łyżki cukru

  • 1 1/2 łyżeczki nasion kolendry

  • 1 łyżeczka soli

  • 500 g mąki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 8 cienkich, wytrzymałych drewnianych patyczków (o długości ok. 80 - 100 cm)

  • Oliwa z oliwek do patyczków

  1. Starannie pokruszyć drożdże, wsypać do miski, zasypać cukrem i zalać 50 ml letniej wody. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

  2. Nasiona kolendry zetrzeć na grubo w moździerzu, wymieszać z solą i dodać do mąki. Do ok. 200 ml letniej wody dodać oliwę z oliwek i wlać razem z zaczynem drożdżowym do mąki. Całość wymieszać drewnianą łyżką i zagniatać ok. 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  3. Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 8 części i uformować z nich grube paski. Drewniane patyczki posmarować do połowy oliwą i nawinąć na nie paski ciasta. Piec nad ogniskiem lub grillem na węgiel drzewny do momentu, aż chleb zbrązowieje i będzie chrupiący. 

WSKAZÓWKA: Ciasto można oczywiście przygotować także w domu, jeszcze przed wycieczką na biwak.

Smażone ziemniaki

Składniki dla 2 osób | To klasyczne danie można przyrządzić również bez problemu na kuchence turystycznej. Ziemniaki dość szybko dojdą na patelni z przykrywką.

  • 600 g ziemniaków

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • ewent. szynka lub boczek

  • sól i pieprz

  1. Umyć i obrać ziemniaki, a następnie pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w małą kostkę.

  2. Wytrzeć do sucha plastry ziemniaków i podsmażyć na oleju, aż lekko zbrązowieją - odwrócić na drugą stronę i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać do nich cebulę oraz ewentualnie szynkę i boczek, przykryć i dusić jeszcze przez ok. 5 minut.

  3. Dodać sól i pieprz, podać.

Porady dotyczące biwakowego gotowania

Nieważne, czy na zwykłej kuchence czy na grillu - na kempingu można przyrządzić wiele pysznych potraw. Potrzebujesz tylko trochę czasu na przygotowanie i nasze porady.

  • Weź ze sobą przydatne produkty spożywcze:  sól, pieprz, miód, cukier, olej i ocet. Pomocnymi produktami mogą być również kasza kuskus, ciecierzyca, makaron oraz pomidory i tuńczyk w puszce, ponieważ mają długi okres przydatności do spożycia i można wykorzystać je do wielu potraw. Świetnym pomysłem jest również chleb tostowy: pomiędzy dwoma kromkami chleba możesz zapiec wszystko: np. pesto, mozzarellę i pomidory.

  • Kupuj regionalne produkty spożywcze:  Aromatyczne przyprawy czy świeżą rybę dostaniesz na cotygodniowych targach lub w lokalnych supermarketach.

  • Prawidłowe wykorzystanie resztek: pyszne jedzenie można przygotować z pozostałości jedzenia. Wyczaruj np. „biednych rycerzy” z czerstwych bułek, które obtacza się w jajku i bułce tartej, a następnie smaży. Wczorajsze ziemniaki można podsmażyć lub zrobić z nich ziemniaczany omlet albo sałatkę ziemniaczaną.

Otwarty ogień na kempingu

Dowiedz się przed podróżą, czy w wybranym przez Ciebie ośrodku kempingowym dozwolony jest otwarty ogień. W wielu miejscach grillowanie i gotowanie dozwolone jest wyłącznie na wyznaczonych i zabezpieczonych paleniskach lub na murowanym grillu! Wprawdzie jest to pewnym ograniczeniem, służy jednak bezpieczeństwu wszystkich osób przebywających na kempingu. 

Jeśli chcesz rozpalić małe ognisko, ułóż palenisko z mniejszych gałązek w taki sposób, że ich końce złączą się ze sobą w środku, tworząc gwiazdę. Koniecznie pamiętaj o zasadach przeciwpożarowych i miej zawsze pod ręką jakiś środek gaśniczy.